top of page

בין רפואה לרווחה

תמונות להרשמה-07_edited.png
תמונות להרשמה-07_edited.png

2025

Asset 1.png
Asset 1.png

יחד, יצרנו פתרונות חדשניים לקידום
שיתופי פעולה ובניית חוסן בין בריאות לרווחה.

ככה זה נראה כששותפות יוצרת שינוי!

תמונות להרשמה-08_edited.png

בשלוש השנים האחרונות תוכנית מרפא פועלת כפיילוט משותף של עיריית ירושלים וקרנות הביטוח הלאומי.

ע״י איסוף מידע, הנגשת המענים הקיימים, יצירת חיבורים ושיתופי פעולה, התוכנית מקדמת גישה חדשנית המניעה לעבודה אינטגרטיבית רפואה-רווחה, מתירה חסמים ומקדמת בריאות ורפואה מונעת בקרב אוכלוסיות קצה. כל אלו מביאים לצמצום הפערים הקיימים, הגברת השימוש ברפואה בקהילה ושיפור איכות החיים של אוכלוסיות בסיכון.

מתוך אמונה עמוקה בצוותים בשטח ובמערכות הקיימות כגורמי מפתח ביצירת הפתרונות הנדרשים, וההבנה כי שיתופי פעולה בין הגורמים והמערכות הם המתכון להצלחה, נולד האקתון מרפא: מגשרים על הפער - יום שיא לעבודה משותפת של צוותים רפואיים וסוציאליים, יזמים ואנשי מפתח, לפיצוח האתגרים המרכזיים הנמצאים בתפר שבין מערכות הבריאות והרווחה 

מה היה?

3

אתגרים

10

שעות

12

צוותים

53

מנטוריות ושופטים

137

משתתפות.ים

האתגרים

טיפול מותאם לצרכים של מטופלים במצבי סיכון

לב לוגו לבן

האתגר: פיתוח כלים ותהליכים שיאפשרו לצוותים רפואיים וסוציאליים להעניק טיפול מותאם אישית, המבוסס על עקרונות של רגישות לטראומה, רגישות תרבותית והתאמת הטיפול לצרכים הייחודיים והיכולות של המטופל, הן מההיבט הרפואי והן מההיבט הסוציאלי.

הבעיה: מחסור בכלים שיסייעו בליווי וטיפול שוטף בהיבטים הרפואיים של המטופלים, לצד היעדר היכרות וגישה למענים רפואיים זמינים בקהילה ותכנים מותאמים לקידום בריאות. 1. צוותים רפואיים: יצירת מנגנונים לזיהוי מטופלים במצבי סיכון באמצעות כלים מובנים במערכת. הכשרת צוותים רפואיים למתן טיפול מותאם ורגיש טראומה כחלק מתפקידם. 2. צוותים סוציאליים: פיתוח יכולות הצוותים לנהל שיח על בריאות הגוף ומצבים רפואיים כחלק מהליווי הסוציאלי. הבנייה של נושא קידום הבריאות כחלק מתהליך הטיפול ויצירת כלים להתנהלות מובנית במצבים רפואיים במסגרת העבודה השוטפת. מטרה: פיתוח גישה הוליסטית ומותאמת לטיפול במטופלים במצבי סיכון, באמצעות הכשרת צוותים והקניית כלים חדשניים שמחברים בין עולמות הבריאות והרווחה, לשיפור חוויית המטופל ויעילות הטיפול.

רפואה מונעת

לב לוגו לבן

האתגר: פיתוח כלים ושירותים שיקדמו את העיסוק בבריאות שגרתית, יפחיתו את התלות ברפואת חירום, ויעודדו שימוש נכון ומותאם בשירותי רפואה בקהילה

הבעיה: אוכלוסיות פגיעות, הנמצאות במצבי הישרדות יומיומיים, מתמודדות עם בעיות רפואיות רבות אך נמנעות מלגשת לשירותי בריאות בשגרה. כתוצאה מכך, הן נוטות לצרוך שירותי חירום באופן לא מותאם, ונמנעות מהתעסקות בבריאותן באופן יזום ומניעתי. החשש ממפגש עם גורמי רפואה, חוסר היכרות עם השירותים הזמינים בקהילה, הביורוקרטיה הקיימת מול קופות החולים וקשיים רגשיים והתנהגותיים, מחריפים את הבעיה. חוסר הטיפול בשגרה מביא להחמרה של בעיות רפואיות שניתן היה למנוע או לטפל בהן בשלבים מוקדמים וכן לעומס על הצוותים הסוציאליים והרפואיים שנאלצים להתנהל במתכונות החירום. 1. צמצום השימוש ברפואת חירום והגברת השימוש ברפואה בקהילה: מציאות החיים של אוכלוסיות בסיכון, חוסר נגישות והיכרות עם המענים הרפואיים בקהילה והרתעות ממערכים ביורקרטיים מביאים לשימוש מוגבר בשירותי החירום, המרגישים נגישים, זמינים ו״פשוטים״ יותר. אם לקופת חולים צריך תור, כרטיס קופה, ולהתמצא במרפאה, למיון ניתן פשוט להגיע. 2. קידום העיסוק בבריאות וצריכת רפואה מונעת בשגרה: מציאות החיים והרקע של אוכלוסיות בסיכון מצריכות התאמות והנגשה של שירותי הרפואה בקהילה והעלאת מודעות בקרב האוכלוסייה והמטפלים לנושא ותפעולו - בקופות החולים, מסגרות הרווחה וכד׳. המטרה: יצירת מענים ופרוטוקולים המותאמים לצריכת שירותים רפואיים בצורה נגישה, שיקדמו את מודעות המטופלים לרפואה מונעת, יפשטו את הגישה לשירותי הבריאות בקהילה ויביאו לצמצום השימוש ברפואת חירום.

תקשורת ושיתוף מידע בין מערכות הבריאות והרווחה

לב לוגו לבן

האתגר: יצירת פתרונות חדשניים שיאפשרו תקשורת יעילה ושיתוף מידע אחיד בין גורמי טיפול ממערכות הבריאות והרווחה, במטרה לשפר את הרצף הטיפולי עבור מטופלים הזקוקים לשירותים משני העולמות.

הבעיה: היעדר התקשורת מוביל לטיפול מפוצל, חוסר יכולת לייצר ראייה וטיפול הוליסטיים, ותסכול של המטפלים שמרגישים “לבד במערכה”. על אף הרצון לספק טיפול מיטבי, העדר האפשרות לתקשורת משותפת פוגע ביכולת להעניק מענה מקיף ומיטיב. 1. סנכרון בין מערכות: כיום, מערכות הבריאות והרווחה אינן מתממשקות ויש קשיים טכניים, משפטיים, אתיים ומערכתיים בהעברת מידע בין גורמי טיפול שונים. 2. רצף טיפולי: צוותי הטיפול סביב אותו מטופל אינם מכירים זה את זה ולעיתים אינם יודעים על קיומם של מטפלים נוספים. אין פרוטוקול מוגדר לטיפול משולב או מותאם עבור מטופלים הנזקקים לשירותים משתי המערכות. כאשר בכל זאת נוצר רצף טיפולי, הוא מסתמך על קשרים פרסונליים בלבד.  המטרה: פיתוח מערכות וכלים שיתגברו את הממשק והתקשורת בין מערכות הבריאות והרווחה, יאפשרו שיתוף מידע מובנה ובטוח, וייצרו פרוטוקולים לטיפול משולב – למען טיפול הוליסטי, אפקטיבי וממוקד מטופל.

המיזמים

תמונות להרשמה-07_edited.png
WhatsApp Image 2025-03-04 at 17.18.11.jpeg

נשים (בריאות) בראש

מיזם לקידום רפואה מונעת והנגשת השירותים הרפואיים הקהילתיים למגזר החרדי ע״י הכשרת נאמנות בריאות מתוך הקהילה של השכונות החרדיות בעיר. נשים מהקהילה ומהמחלקה לשירותים חברתיים, שתחום הבריאות נוגע להן אישית, ואשר מוכנות ויכולות להוביל שינוי תוך שימת דגש על רגישות תרבותית והתאמת השיח לקהילה. נאמנות הבריאות יעברו קורס הכשרה מקצועי, ילמדו על תחומי הבריאות והעשייה הקהילתית ויעברו היכרות עם מקדמות הבריאות של הקופות השונות בשכונה, אשר בעזרתן יוציאו לפועל הרצאות, תוכניות ופעילויות לקידום בריאות ורפואה מונעת לאוכלוסיות השונות בשכונה.

מקום ראשון.png

"הר הבריאות"
הבריאות בידיים שלך

כיום, מטופלים המגיעים למסגרות רווחה נדרשים להציג מידע רפואי חשוב, אך לעיתים קרובות הם נאלצים להגיע פיזית לבתי החולים כדי לקבל סיכומי ביקור, תוצאות בדיקות, צילומים ועוד. "הר הבריאות" היא יוזמה, שמטרתה ליצור מערכת דיגיטלית שתאפשר לכל מטופל למשוך בקלות את המידע הרפואי האישי שלו מבתי החולים, קופות החולים וטר"ם – ולהחזיק אותו במקום אחד נגיש ובשליטתו. המערכת מתוכננת להיות זמינה דרך אתר אינטרנט ואפליקציה מאובטחים, כך שהמטופלים יוכלו לקבל גישה למידע הרפואי שלהם ולהציג אותו בקלות לגורמים מטפלים או מסייעים בעת הצורך.

יצירתיות.png
DSCF3691.jpg

״תומכות באהבה״ – מדריך כיס

המפגש בין צוותים רפואיים לנשים צעירות במצבי סיכון בשלבי היריון, לידה והורות ראשונית, יכולים להיות הזדמנות קריטית להענקת עזרה אך הופכים לעיתים קרובות לחוויות מתסכלות עבור שני הצדדים. הצוות הרפואי חש חוסר אונים וכלים לזיהוי ומענה ראשוני מותאם, והאישה הצעירה חווה חוויה שלילית שמרחיקה אותה עוד יותר מקבלת עזרה. עמותת "תומכות באהבה" מקדמת מדריך כיס ייחודי שיכלול שלוש שאלות מהירות לזיהוי מצבי סיכון, הנחיות לתקשורת מכילה וחיבור מיידי למענים קהילתיים באמצעות קוד QR ומספר חירום של העמותה. כל אלה יאפשרו פעולה מהירה תוך יצירת חוויה בטוחה לאישה הצעירה והבטחת רצף טיפולי אפקטיבי.

היתכנות ליישום.png

MYM
MOVE YOUR MIND

מיזם קהילתי חברתי-ספורטיבי למען מתמודדי נפש, המשלב אימון קבוצתי וקבוצת טיפול עם מדריכים ומאמנים בעלי ידע מניסיון. המיזם פועל מתוך אמונה כי התנועה משפיעה על הבריאות הנפשית של האדם ומטרתו לאפשר למתמודדי נפש להתחיל, דרך פעילות גופנית, לשלב אורח חיים בריא ולנהל את ההתמודדות שלהם באמצעות כוחה של הקבוצה והקהילה.

הצגה ומיקוד.png
DSCF3458.jpg

רשת בענן

פלטפורמה חדשנית שנועדה לייעל ולשפר את עבודתם של עובדים סוציאליים באמצעות שילוב של ליווי דיגיטלי ואנושי. כיום, עובדים סוציאליים מתמודדים עם עומס עבודה כבד, חוסר בכלים לניהול תיקים ותהליכים בירוקרטיים מסורבלים, שפוגעים באיכות השירות וביכולת של מוטבים למצות את זכויותיהם. הפלטפורמה תספק מערכת חכמה לניהול תיקים, המלצות מותאמות אישית למיצוי זכויות, תקשורת ישירה בין גורמי רווחה ובריאות, וכלים לניהול עומסים ומניעת שחיקה. בעזרת הטכנולוגיה, אנו יוצרים חיבור בין מערכות ומאפשרים טיפול רציף, יעיל ומותאם אישית, שיסייע לעובדים הסוציאליים ולמוטבים להגיע למוביליות חברתית כלכלית.

מרפאת דלת פתוחה

דרך שיתוף פעולה מרגש של קופ״ח מכבי, המרכז הטיפולי העירוני לא.נשים בזנות (לוינסקי ירושלים) ועמותת מגרש ביתי, מרפאת דלת פתוחה היא צעד משותף להגשמת חלום - יצירת מרפאה ייעודית, נגישה ורגישה בתוך קופת החולים, עבור אוכלוסיות בקצה רצף הסיכון. במרפאה, אשר תשב בתוך סניף מרכזי של הקופה, ישבו רופאים שיוכשרו וילוו ע"י אנשי טיפול המלווים את האוכלוסיה כך שיכירו את המאפיינים הייחודיים של אוכלוסיות הקצה, ויוכלו לתת שירות המותאם לצרכיהן. המיזם שואף לגרום לאוכלוסיות בסיכון לצרוך שירותי בריאות בקהילה, להוריד חסמים ולהפחית מהדרתם. בשאיפה ותקווה שבעתיד יהיו עוד מרפאות כאלו, ושביום מן הימים אוכלוסיות בקצה רצף הסיכון יצרכו שירותי בריאות גם במרפאות אחרות.

DSCF3098.jpg
DSCF3489_edited.jpg

מודעות לטראומה באמצעות NLP

מיזם ללימוד וחיזוק של אנשי צוות הרפואי של קופ״ח, כולל רופאים אחיות וצוות ניהולי לשיטת ה NLP. מטרת המיזם לתת כלים מעולמות ה NLP לזיהוי ושחרור של חסימות, חרדות, טראומות וכו׳, גם בקרב הצוותים עצמם וחיזוקם משגרת העבודה, וגם בקרב המטופלים. לימוד הגישה וחיזוקה לפי הצרכים תינתן ע״י צוות מומחי NLP המתמחה בהדרכה ובמתן הכשרות.

מאגר מידע להנגשת שירותי רווחה

מיזם משותף של גורמי רווחה שונים בעיר, שמטרתו ליצור מערך דיגיטלי המאגד בתוכו מידע, שירותים ואנשי קשר מעולמות הרווחה בעיר בחלוקה על פי תחומי פעילות. המערך ישמש את עובדי הרווחה במסגרות השונות, יאפשר להם להכיר את המענים השונים הקיימים בירושלים עבור המטופלים, וליצור קשר עם גורמי טיפול רלוונטיים, ממסגרות שונות, סביב נושא משותף. באמצעות מאגר המידע נוכל לחסוך זמן יקר לעובדי הרווחה, להימנע מן התסכול שנובע מחוסר היכרות עם המענים הקיימים ולהביא לטיפול מותאם ומיטבי יותר עבור המטופלים שלנו.

DSCF3135.jpg
DSCF3202.jpg

פורצים את מגדל השן

מיזם שנועד להעלות מודעות לבריאות השן בקרב אוכלוסיית הקשישים ובכך להגביר צריכה של רפואת שיניים. מטרת המיזם היא להפוך את רופאי המשפחה, אליהם מגיעים קשישים רבים באופן סדור, ל"סוכני איתור" אשר יעבדו בשיתוף פעולה עם רופאי השיניים. רופאי המשפחה יעברו הדרכות בסיסיות בנושא בריאות השן על מנת שיוכלו להוות גורם שיודע לזהות צורך בטיפול שיניים ולהפנות את המטופלים הזקוקים לו דרך מערך פניות ייעודי לחיבור בין המטופלים למרפאות השיניים.

פרויקט בדוק!

פרויקט בדוק מבקש להקים מרפאת שטח קהילתית אשר תגיש מענה רפואי ראשוני המותאם לנוער וצעירים בסיכון. מרפאת השטח איננה מענה חירומי - מטרתה למנוע אשפוזים מיותרים והחמרה של מצבים קיימים, וכן לתת ידע וכלים לצריכת שירותי בריאות מותאמת. המרפאה, אשר תופעל ע״י צוות רפואי, מתמחים וסטודנטים, תאפשר נקודת מפגש ראשונית להנגשה ויצירת אמון בין המטופלים למערכת. בנוסף, דרך היציאה לשטח, צוותי הרפואה יקבלו הזדמנות ללמידה משמעותית על אוכלוסיות בסיכון וצרכיהן הייחודיים דרך מפגש ישיר.

DSCF3592_edited.jpg

ההצלחות הגדולות

תמונות להרשמה-07_edited_edited.png

קודם כל - העבודה המשותפת של נציגי.ות העמותות, מערכות הבריאות והרווחה, היזמים והמנטורים על פיתוח המיזמים. יום שהתחיל עם אתגרים מורכבים והסתיים עם פתרונות מעשיים ומגובשים תוך שעות ספורות.

המיזם הזוכה - נשים (בריאות) בראש, כבר הועבר להמשך פיתוח במסגרות הרווחה העירוניות בשיתוף וליווי של תוכנית מרפא. 

6 מיזמים שכבר ביום ההאקתון קיבלו הצעות לשיתופי פעולה עם גורמים רלוונטיים מעולמות הבריאות והרווחה.

4 מיזמים נוספים שהודיעו כי ימשיכו לעבוד על המיזמים שפיתחו באופן עצמאי במטרה להוציא אותם לפועל. 

כדברי ראש העיר ״כשכל הגורמים הרלוונטיים מתיישבים לחשוב יחד, רק טוב יוצא!״

איך זה נראה?

Asset 1.png
תמונות להרשמה-07_edited.png
DSCF2670 (1).jpg
דפי עבודה לפיתוח מיזמים
DSCF3235.jpg
סיעור מוחות
DSCF3025.jpg
נטוורקינג
DSCF3058.jpg
הליך פיצוח אתגרים
DSCF3401.jpg
מנטורינג
DSCF3897.jpg
פרזנטציות
DSCF3949.jpg
פאנל שיפוט
WhatsApp Image 2025-03-04 at 17.18.11.jpeg
חלוקת פרסים

תוכנית מרפא מסיימת את תקופת הפיילוט והחל מחודש מאי 2025,
תמשיך לפעול כחלק אינטגרלי מאגף הרווחה בעיריית ירושלים.

תוכנית מרפא תמשיך להוות גורם מגשר ומחבר בין מערכות הבריאות והרווחה בעיר. יחד, נמשיך לפעול ליצירת שפה משותפת, לצמצום הפערים, ולקידום רווחתן ובריאותן של אוכלוסיות בסיכון ובהדרה חברתית.

תמונות להרשמה-11.png

מה הלאה?

איך לוקחים חלק?

תמונות להרשמה-07_edited_edited.png

קראו על המיזמים השונים,
בקשו מידע נוסף על מיזמים שיכולים להיות רלוונטיים
וצאו להמשך פיתוח והטמעה במערכות והארגונים שלכם!

הציפו אלינו בעיות, מחשבות, רעיונות לפרויקטים, שיתופי פעולה ויוזמות שניתן לקדם ולהניע יחד!

הרגעים שכבשו אותנו

צילום: בן רייזר

תודה!

תמונות להרשמה-07_edited_edited.png

לכל השותפים, המשתתפים, המנטורים, השופטים והדוברים,
למרכז האקדמי שלם ומרכז צעירים,
לראש העיר וקרנות הביטוח הלאומי,

על יום מלא עשייה, חיבורים והשראה.

השותפים שלנו

לוגו מרפא סופי רקע-שקוף_edited_edited.pn
HUJI_LogoHeb_hor_edited.png
לוגו-מידע_לה-כתום-2_edited.png
לוגו עירייה שקוף איכות טובה_edited.png
לאומית_edited_edited.png
לוגו-שותף-הכוורת.webp
למרום_לוגו-removebg-preview_edited_edite
מכבי_edited_edited_edited.png
WhatsApp Image 2025-01-08 at 13.33_edited.png
לוגו_ביטוח_לאומי_חדש-removebg-preview_edited.png
מאוחדת_edited_edited.png
לוגו-כחול-משרד-הרווחה-וביטחון-החברתי-09-
לוגו רווחה מעודכן_edited_edited_edited_e
כללית_edited_edited_edited.png
WhatsApp Image 2025-01-30 at 11.25_edite
WhatsApp_Image_2023-03-28_at_15_edited_e
images_edited_edited.png
LOGO_FINAL-removebg-preview_edited_edite
young_logo_new_edited.png
bottom of page