top of page

תוכנית מרפא
לקידום והנגשת שירותי בריאות לאוכלוסיות בסיכון

מהדרה חברתית לרפואה קהילתית

אודות

אודות

לוגו מרפא

תוכנית מרפא מופעלת במנהל לשירותי קהילה בעיריית ירושלים ומתוקצבת ע"י העירייה יחד עם קרנות הביטוח הלאומי, לתקופת פיילוט בת 3 שנים המגיעה לסיומה באפריל 2025.​

מאז הקמתה כפיילוט עירוני בירושלים בשנת 2022, תוכנית מרפא מקדמת את התפיסה כי כאשר הצוותים הרפואיים והסוציאליים יודעים לזהות ולהבין את הצרכים הרפואיים והסוציאליים של אוכלוסיות בסיכון, באפשרותם להתאים את המענה, לייצר רצף טיפולי ״רפואה-רווחה״, להתיר חסמים ולהקנות למטופלים את הכלים לעיסוק בבריאותם.

 

כבר היום, ניתן לראות הפחתה בשימוש ברפואה דחופה, עלייה בשימוש ברפואה קהילתית וצמצום פערים רפואיים בקרב אוכלוסיות הקצה אליהן הגענו.

צוות התוכנית שואף שתוכנית מרפא תאומץ ותופעל ברמה ארצית ורוחבית על מנת לייצר שיתופי פעולה מערכתיים ומובנים בין מערכות הרווחה והרפואה בישראל.

 

המטרה: להציב את נושא הבריאות של אוכלוסיות בסיכון במרכז השיח הציבורי והמקצועי. להטמיע גישה רב-מערכתית שתביא להרחבת מענים, שינוי תפיסות עבודה, שיתופי פעולה ורצף טיפולי מותאם “רווחה - רפואה”.
לשפר את איכות חיים של אוכלוסיות בסיכון ולהביא להצלת חיים.

תוכנית מרפא היא תוכנית ייחודית וחדשנית המהווה גשר בין עולמות הבריאות והרווחה, מייצרת חיבור בין המערכות ופועלת להנגשת שירותים וקידום בריאות בקרב אוכלוסיות בקצה רצף הסיכון ובהדרה חברתית (נוער, צעירים ומבוגרים, חסרי עורף משפחתי, על רצף חסרות הבית, השורדים את החיים ומתמודדים עם טראומה מהעבר).

​​

אוכלוסיות הקצה מאופיינות מחד עם בעיות רפואיות רבות ומאידך, בחוסר טיפול בשגרה. בנוסף, עקב חוסר מודעות, הן שלהן והן של המטפלים, וכן בשל חסמים ביורוקרטיים, רגשיים וחווייתיים, האוכלוסייה כמעט ולא צורכת שירותי בריאות, וכאשר כן, היא עושה זאת בצורה שאינה מותאמת ובעיקר במסגרת רפואת חירום.

 

בעקבות זיהוי הפערים הללו ומתוך הבנה כי השינוי יושג דרך עבודה עם הצוותים בשטח ובינם, הוקמה תוכנית מרפא במטרה לקדם עבודה אינטגרלית ״רווחה-רפואה״ בדגש על מערך טיפול הוליסטי התואם לצרכי ויכולות המטופל.

​​

תוכנית מרפא פועלת מתוך תפיסה והבנה כי קיימים מענים רבים בתחומי ה״רפואה-רווחה״ אשר לעתים קרובות אינם מוכרים מספיק לצוותים השונים. לכן, על ידי איסוף מידע והנגשה של המענים הקיימים, יצירת חיבורים, שיתופי פעולה וניתוב משאבים בצורה אפקטיבית, ניתן לגשר על מרבית הפערים ולייצר את הפתרונות החסרים.

פעילות

הפעילות שלנו

לב לוגו לבן
עבודה מול צוותי רפואה ורווחה:  הכשרות, מענה לפניות, מתן ידע וכלים, התרת חסמים וחיבור לגורמי רווחה/רפואה לפי הצורך.
פיתוח מנגנוני עבודה, יצירת מענים חדשים ופתרונות מערכתיים ע״י ניתוב משאבים קיימים.
ריכוז והפצת ידע - בנושאי רווחה-רפואה, הכרת המענים, פלטפורמה להפצת מידע, חוברות מידע וכו’..
יצירת שותפויות להנגשת והתאמת שירותי הרפואה למאפייני אוכלוסיית היעד.
כנס שנתי לעיסוק בבריאות כחלק בלתי נפרד מהליך הטיפול והשיקום ולאיתור מצבי בריאות וסיכון בקרב אוכלוסיית היעד.
קידום בריאות בשטח, סדנאות ותכנים לאוכלוסייה בנושאים של אורח חיים בריא ורפואה מונעת.
הישגים

הישגים

לב לוגו לבן

1,250

עובדי מקצועות הבריאות והרפואה עברו הכשרה במסגרת 43 מפגשים

684

משתתפים בסדנאות

לאוכלוסייה במסגרת

104 פעילויות בתחומי

רפואת משפחה, זכויות

רפואיות ועוד

184

משתתפים בכנס שנתי

בין רפואה לרווחה:

מגשרים על הפער

995

עובדים סוציאליים

עברו הכשרה במסגרת

49 מפגשים

 מאז הקמתה, תוכנית מרפא מהווה כתובת עבור כלל גורמי הרפואה והרווחה בירושלים להתייעצות, קבלת מידע, פיתוח מענים ויצירת שיתופי פעולה חדשים בתחום.

השותפים שלנו מספרים

לב לוגו לבן

״תמיד חיפשנו ליצור קשרים עם גורמי הרפואה ובאמת לפני תוכנית מרפא יצרנו קשר אבל זה לא היה מספיק. היו חסרים לנו קשרים בפנים, בתוך קופות החולים, בתי החולים, במרפאות השונות ועוד. הקשרים הללו היו חיוניים לנו להמשך העבודה אל מול הנערות. בעצם היו לנו צרכים רבים שנותרו ללא מענה.

 

בעזרת תוכנית מרפא בנינו קשרים עם עו"סים של קופות החולים ובתי החולים. כתוצאה מכך דברים רבים השתנו לטובה וכעת יש לנו קשרים מגוונים וחזקים שנוצרו בעזרת מרפא.

תרומה מרכזית נוספת מתבטאת בסדנאות שמרפא מספקים לנערות. עד כה התקשנו מאוד להגיע לאנשים המתאימים וכיום, בעזרת מרפא, אנו בונים תוכנית עבודה שנתית ומתחברים למרצים הטובים שלהם. לא פעם הגיע אלינו רופא וזה תרם רבות. המפגש אפשר להוריד חסמים הן לצוות והן לנערות. לאחר כל סדנא כמעט מיד הנערות קובעות תור לרופא.״

אורטל לב לאלזר,

מנהלת קורת גג אתנחתא לבנות בירושלים

״מרפא העלו על נס אוכלוסייה שנופלת בין הכיסאות באופן תדיר. הפרופיל הממוצע של דר.ת רחוב או נער.ה בסיכון גורם להם לצרוך שירותי רפואה רק במצבי קיצון וחירום, ולעתים כלל לא. רפואה שגרתית או מונעת לא מתקיימת והמערכת הרפואית מתקשה להגיע באופן יזום אל מי שלא פונה אלייה. לרוב מדובר בפרופיל של חולים מורכבים – מחלה קשה, צרכים פסיכוסוציאליים אקוטיים, שמבלי שתיבנה  תשתית מוסדרת הם לא יוכלו לקבל מענה מותאם ומלא , וימשיכו לצרוך אם בכלל שירותים בצורה לא נכונה ונקודתית. מהרגע שנוצר שיתוף הפעולה בין מרפא- אשר מציפים את המודעות לנושא ואת הצרכים מהשטח-  לבין הקופה -שהגדירה אוכלוסיה זו כמורכבת ותיעדפה אותם במסלול שירות משל עצמם- נוצר מצב בו מתקבלים מגוון שירותים שלא התקיימו בעבר. לדוג. נערה בסיכון שמגיעה למלר"ד וצוות במקום מקבל הדרכה למה לשים לב וכיצד להתנהל לקראת בואה. נערה שעברה בעברה פגיעות מיניות וצריכה בדיקה של רופא מיודע טראומה (שהוכשר לכך בקופה) ומעבר לבדיקה מנגישים עבורה את כלל שירותי וצוות המרפאה כדי שציכנס למעקב שגרתי. נער שצריך דחוף להגיע למוסד לגמילה וצריך לבצע סט בדיקות ויש חשש שלא יעשה אותם בשל המורכבות הביורקרטית. דר רחוב שצריך הסדרה של חובות בשל ביקורים רבים במיונים. רצפי טיפול ושיתוף פעולה בין מטופל, מדריך ומסגרת, קופ"ח ובי"ח. הרצאות רופאים בקהילה שמגיעים להוסטלים לדבר על שירותי הרפואה בקהילה ועל בריאות ורפואה מונעת

עידו רוט, עו"ס מחוזי לשעבר

קופת חולים מאוחדת

״תוכנית מרפא מהווה גורם מקשר שלא היה קודם בין המערכות ומאפשרת שיתופי פעולה רבים. אחת הפלטפורמות החיוביות שתוכנית מרפא יזמה הינה פורום קידום הבריאות בעזרתו יצרתי נטוורקינג שמסייע לי בעבודה אל מול אוכלוסיות הקצה.

 

היה מדהים גם להגיע לאחת המסגרות בעצמי במסגרת הרצאה שהעברתי ולהבין את ההקשר הרחב ואת חשיבות העשייה והחיבורים.

תוכנית מרפא חשפה בפניי את תחום אוכלוסיות הקצה וכעת יש לי כלים נוספים להפנות אותם לטיפול מתאים ומעקב בקהילה. אני מייחלת ששיתוף הפעולה ימשיך ויתרחב ושבעזרת מרפא, העיסוק באוכלוסיות הקצה והיכרות עם מסגרות הרווחה יכנס לסילבוס בבתי הספר לרפואה ולסיעוד ואף בהתמחויות של רפואת משפחה וילדים.״

ד״ר נעמי פרבר בן נפתלי,

מומחית ברפואת ילדים ומינהל

Success Stories

הצטרפו לקבוצת המידע השקטה שלנו

אנו מפרסמים פעם בשבוע מידע רלוונטי, פרקטי והעשרתי בתחומים שבין רפואה לרווחה

Contact Us

צרו קשר

לוגו מרפא

תוכנית מרפא מופעלת במנהל לשירותי קהילה בעיריית ירושלים, באמצעות תאגיד "מרום" ומתוקצבת ע"י העירייה יחד עם הביטוח הלאומי – אגף קרנות באמצעות הקרן למפעלים מיוחדים.

 

הביטוח הלאומי משקיע מאות מיליוני ש"ח בשנה בפרויקטים חברתיים בקהילה, כדי לקדם עשייה חברתית, ולא רק דרך קצבאות, אלא גם באמצעות חיזוק המגזר השלישי והמענים הנוספים שהם נותנים

לאוכלוסיות שונות ומגוונות בחברה הישראלית. הקרן למפעלים מיוחדים של הביטוח הלאומי, שכאמור סייעה במימון הפרויקט, מפתחת מענים לשירותי רווחה ניסיוניים וחדשניים לקבוצות אוכלוסייה בסיכון.

לוגו מרום
לוגו עירייה
לוגו ביטוח לאומי
bottom of page